Måla om fönster - steg för steg

Hem > Måla om fönster

Att måla om fönster är ett effektivt sätt att förnya utseendet på ditt hem samtidigt som du skyddar och förlänger livslängden på dina fönster. Med rätt förberedelse och teknik kan resultatet dessutom bli riktigt imponerande. Följ dessa steg för att säkerställa ett professionellt och hållbart resultat när du ska måla om fönster.

Det här behöver du

Fönsterfärg

Välj en fönsterfärg som är speciellt anpassad för fönster och som tål väder och vind.

Grundfärg

Om fönstret aldrig har målats eller om den gamla färgen är mycket sliten.

Sandpapper

För att jämna till ytan och få färgen att fästa bättre.

Fönsterkitt eller tätning

För att täta eventuella glapp och sprickor.

 • Köp fönsterkitt hos Jemfix

Måleriverktyg

Penslar i olika storlekar, en liten rulle, och målartejp för att skydda fönsterkarmar och glas.

Rengöringsmedel

För att rengöra ytan innan målning.

Skyddsmaterial

Som presenningar eller tidningar för att skydda området runt fönstret.

Så här gör du i 5 steg

1. Förberedelser

Börja med att rengöra fönstren noggrant. Använd tvålvatten och en skrubb för att ta bort smuts och damm. Täck golvet och fönsterkarmen med skyddspapper eller plast för att undvika färgstänk. Använd målartejp för att täcka delar av fönstret som inte ska målas, inklusive glaset nära bågarna.

2. Ta bort gammal färg och laga ev. skador

Använd en färgskrapa för att försiktigt ta bort flagande och gammal färg. Slipa ytan med sandpapper för att jämna till ytan och förbättra fästadhesionen. Fyll i eventuella sprickor eller hål med träspackel och låt torka innan slipning.

3. Grundmåla

Applicera en lämplig grundfärg för att förbättra fästadhesionen och minska risken för fuktinträngning. Låt grundfärgen torka helt enligt tillverkarens anvisningar.

4. Välg färg och måla

Välj en färg som är lämplig för yttre eller inre användning beroende på fönstrets placering. Använd en pensel för att applicera färgen jämnt. Börja från fönstrets kanter och arbeta inåt mot mitten. Det är bäst att applicera två tunna lager snarare än ett tjockt lager. Låt det första lagret torka helt innan du applicerar nästa lager.

5. De sista stegen

Ta bort målartejpen medan den sista färgen fortfarande är något fuktig för att undvika att dra av den torkade färgen. Rengör dina penslar och annat målarverktyg med lämplig lösning beroende på vilken typ av färg du har använt. Kontrollera fönstren för eventuella missade fläckar eller droppar och rätta till dessa medan färgen är färsk.

Ta bort färg från fönster

Att ta bort färg från fönster kan vara en nödvändig del av en renoveringsprocess, särskilt om färgen har börjat flagna, spricka eller om du planerar att applicera en ny färg. Att ta bort färg från fönster kan vara tidskrävande, men det är ett viktigt steg för att säkerställa att dina fönster ser bra ut och håller längre. Genom att följa dessa steg kan du effektivt förbereda dina fönster för en ny färg och förbättra ditt hem på ett synligt sätt.

 • Säkerhetsåtgärder
  Börja med att skydda dig själv och din omgivning. Använd skyddsglasögon, handskar och andningsskydd för att undvika inandning av damm och kemikalier. Täck området runt fönstret med presenningar eller gamla tidningar för att samla upp färgspill och skräp.
 • Välj rätt metod
  Det finns flera metoder för att ta bort färg från fönster, inklusive manuella metoder (som skrapning och slipning) och kemiska färgborttagningsmedel. Valet beror på fönstrets skick, färgtypen som ska tas bort, och din personliga preferens.
  1. Manuell borttagning
   Använd en skrapa eller sandpapper för att varsamt ta bort färgen. Detta är ett bra alternativ för mindre områden eller när du vill undvika kemikalier.
  2. Kemisk färgborttagning
   Om du väljer ett kemiskt färgborttagningsmedel, följ instruktionerna noggrant. Applicera medlet, låt det verka enligt instruktionerna och skrapa sedan bort den mjukade färgen.
 • Akta glaset
  Var extra försiktig när du arbetar nära glasytor för att undvika repor och sprickor. Använd lämpliga verktyg och arbeta försiktigt.
 • Efterbehandling
  Rengör ytan noggrant när all färg har avlägsnats. Använd en fuktig trasa för att torka bort färgrester och damm.
 • Inspektion och förberedelser för målning
  Inspektera träet eller materialet för eventuella skador eller sprickor som behöver lagas innan du målar om.

Måla på fönster med filmjölk

Att måla på fönster med filmjölk är en rolig och pysslig metod som används för att skapa en frostig effekt eller för att tillfälligt dekorera fönster, särskilt under högtider som jul. Filmjölk är ett utmärkt val för detta ändamål eftersom den är lätt att applicera och lätt att tvätta bort sant ger en vacker, mjölkaktig yta. Att måla på fönster med filmjölk är ett roligt och miljövänligt sätt att dekorera ditt hem. Det är enkel att applicera, ger ett charmigt utseende och är lika enkelt att ta bort, vilket gör det perfekt för tillfällig dekoration.

 1. Förberedelser
  Innan du börjar, se till att fönstret är rent och torrt. Rengör ytan med ett milt rengöringsmedel och torka noggrant.
 2. Blanda filmjölken
  Använd vanlig filmjölk för bästa resultat. Om du vill ha en tunnare konsistens kan du späda filmjölken med lite vatten. För att skapa olika effekter kan du även blanda i färgämnen eller använda schabloner för att skapa mönster.
 3. Applicering
  Använd en vanlig pensel för att applicera filmjölken på fönstret. Du kan måla hela ytan för en frostig effekt eller använda schabloner för att skapa specifika mönster och former. Var kreativ och experimentera med olika penseldrag och mönster.
 4. Torktid
  Låt filmjölken torka naturligt. Torktiden kan variera beroende på tjockleken på lagret och rummets temperatur och fuktighet.
 5. Underhåll och borttagning
  Filmjölk på fönster är lättskött. Om det blir smutsigt kan det lätt tvättas bort med en fuktig trasa. När du är redo att ta bort filmjölken helt, använd en fuktig trasa eller svamp och varmt vatten för att tvätta bort den.

Vanliga frågor om att måla om fönster

Att måla om fönster kan väcka många frågor, särskilt när det gäller val av färg, teknik och timing. Här är några av de vanligaste frågorna och deras svar för att hjälpa dig att få ett lyckat resultat.

Vilken färg är bäst till fönster

Generellt sett är högkvalitativa fönsterfärger som är vädertåliga och UV-resistenta att föredra. För träfönster är alkydbaserade eller akrylbaserade färger populära val då de erbjuder god hållbarhet och skydd. Det är också viktigt att välja en färg som är kompatibel med fönstrets material och den befintliga färgen om du målar om. Valet av färg för fönster beror på flera faktorer, inklusive fönstrets material, exponering för väder och estetiska överväganden.

Vad är det för skillnad på fönsterfärg och vanlig färg?

Fönsterfärg skiljer sig från vanlig väggfärg på flera sätt. För det första är fönsterfärg ofta formulerad för att vara mer hållbar och resistent mot väderpåverkan, såsom regn, snö och UV-strålning. Detta beror på att fönster utsätts för mer extrema förhållanden än väggar. För det andra tenderar fönsterfärg att ha en starkare vidhäftningsförmåga och är ofta mer elastisk för att hantera krympning och expansion som kan orsakas av temperaturförändringar. Vissa fönsterfärger är dessutom utformade för att vara mer transparenta eller ha en högre glans, vilket bidrar till estetiken och skyddet av fönstren.

Vilken typ av färg till fönster inomhus?

För fönster inomhus kan du välja mellan vattenbaserade (akryl) eller oljebaserade (alkyd) färger. Vattenbaserade färger är oftast lättare att arbeta med, torkar snabbare och har mindre lukt, vilket kan vara fördelaktigt för inomhusmiljön. Oljebaserade färger erbjuder dock bättre hållbarhet och en hårdare yta, vilket kan vara önskvärt i områden med hög användning eller där fönstret ofta berörs. Valet kan också bero på vilken typ av färg som tidigare använts på fönstren.

När är det bäst att måla fönster?

Den bästa tiden att måla fönster är under torra, milda väderförhållanden. Idealiskt bör temperaturen vara mellan 10 och 25 grader, och luftfuktigheten bör vara låg. Det är viktigt att undvika målning under direkt solljus eller när det är förväntat regn. För inomhusfönster är väder mindre av en faktor, men god ventilation är viktigt för att säkerställa snabb och jämn torkning. Generellt sett är våren och hösten ofta de bästa tiderna att måla fönster utomhus, medan inomhusfönster kan målas när som helst på året så länge som rummet är väl ventilerat.